Globaliseringens följder

Globaliseringens följder:

Med takt att världens ekonomi både blomstrar och minskar så ökar handeln mellan länderna och länder ser möjligheter i andra länder både när det gäller att importera och exportera.
Företag startas och människor behövs i fabriker som tillverkar alla möjliga artiklar som sedan säljs runt om i världen för pengar som kanske är mer än vad arbetarna i fabrikerna får i lön.

Vi reser jorden runt och vi studerar och arbetar utomland. Genom internet kan vi få den kontakt med människor runt om i världen och genom internet kan vi handla snabbt och billigt från andra länder. Känner vi för att äta indiskt en kväll kan vi själva köpa alla ingredienser för att skapa just den maträtten vi vill ha.

Hela tiden så sker globaliseringen och det är väl egentligen inget vi kan göra åt saken för hur skulle det vara om vi bara sålde egenproducerade saker i Sverige och inte tog in artiklar mm från andra länder, skulle det då bli som i Tyskland under 40-talet, endast renrasiga människor som till den ariska rasen och endast produkter som är skapade och odlade av den ariska rasen? Vi måste självklart ta in varor från andra länder men vi borde kanske ta oss en funderare på vad det är för varor som vi importerar och exporterar, vilka har skapat varan och i vilken miljö, inte bara tänka på priset som många gör.


Genom teknikens underbara värld kan vi som sagt köpa och sälja varor över hela världen och vi kan snabbt och enkelt transportera varor och frakta som snabbt och det som kan vara en positiv faktor är att ekonomier knyts närmare varandra.

Idag har vi ett öppet samhälle som inte säger nej till internationella influenser och det är många länder som har gått samma och tagit ett gemensamt beslut i både ekonomiska och politiska frågor och har gjort att det internationella utbytet ökar. Genom EU och WTO har man sänkt eller tagit bort tullar och andra handelshinder som gör att det är lättare att frakta varor mellan länder.

Men självklart finns det en baksida med det hela. Människor svälter i vissa länder och varje dag dör människor på grund av svält men gör vi verkligen något åt det? Vi har alla dessa hjälporganisationer som försöker hjälpa men ibland är hjälpen för lite och människor dör i onödan. I t ex Kina tvingas barn sy olika produkter för företag som ska sälja dom vidare till rika länder så att Vd:n ska kunna bjuda sin familj på en extra lång solsemester när vädret blir sämre, tänker den vd:n på dom barn som sitter och syr produkterna eller tänker han eller hon endast på dom pengar som sakta men säkert rullar in på alla konton?

Följderna av globaliseringen är både positiv och negativ. Det positiva är att vi sammanflätar kontakter med andra länder och vi får ta del av deras erfarenheter när det gäller handel mm men vi får också se den bakgrund av misär och hemskheter som flödar i de länder där produktion av t ex kläder sker.

Vi behöver kunna importera och exportera för att överleva men vi borde kanske börja tänka på vad det är vi exporterar och importerar för alla produkter som tillverkas måste tillverkas av någon och där behöver vi se över vilka det är som skapar produkterna och i vilka miljöer de är i, alla måste kunna arbeta i bra miljöer med bra förutsättning när det gäller lön mm.

avtryck

Kommentera inlägget här:

Namnet:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0